TOP!! 20 Situs Lowongan Kerja Terbaik dan Terpercaya di Indonesia

Discussion in 'General Discussion' started by samualadiyoso, Mar 24, 2019.

 1. samualadiyoso

  samualadiyoso Member

  Joined:
  Oct 12, 2018
  Messages:
  38
  Likes Received:
  1
  Trophy Points:
  8
  Situs Lowongan Kerja - Sekiranya anda membaca artikel ini, kemungkinan anda mencari maklumat pekerjaan terkini. Mencari maklumat mengenai kekosongan jawatan melalui internet adalah langkah yang sangat sesuai dan berkesan kerana kini terdapat banyak pembekal maklumat laman web atau laman web pekerjaan. Selain daripada anda dapat mendapatkan maklumat terkini, laman loker juga boleh menyediakan maklumat pekerjaan terkini dan sepadan dengan minat atau latar belakang pendidikan anda.

  Daripada banyak laman kekosongan pekerjaan yang kami temukan di internet, terdapat hanya beberapa laman web yang menyediakan maklumat yang tepat dan boleh dipercayai. Berdasarkan penyelidikan kecil yang telah saya lakukan, kini terdapat 20 pembukaan pekerjaan yang dipercayai dan terbaik di Indonesia yang dapat digunakan sebagai rujukan.

  [​IMG] [​IMG] [​IMG]

  Berikut adalah senarai dan penjelasan ringkas tentang 20 tapak kerja:

  TOP!! 20 Situs Lowongan Kerja Terbaik dan Terpercaya di Indonesia

  1. JobStreet.co.id Job Vacancies Site

  JobStreet.co.id adalah tapak kerja yang sangat popular di kalangan pencari kerja di Indonesia. Tapak JobStreet.co.id adalah sebahagian daripada JobStreet.com yang ditubuhkan di Malaysia pada tahun 1995. Walaupun ditubuhkan di Malaysia, JobStreet menyediakan banyak maklumat pekerjaan di negara-negara lain di Asia, termasuk Singapura, Vietnam, Jepun, Filipina, dan Indonesia.

  JobStreet, yang kini berumur 10 tahun, mempunyai banyak rakan di pelbagai negara, dari Australia ke Afrika. Tidak hairanlah mereka mendakwa laman web pengambilan dalam talian terbaik dan paling dipercayai di Asia Pasifik, kerana JobStreet memberikan banyak maklumat pekerjaan yang berkualiti dan tepat dari rakan kongsi mereka. Apabila artikel ini dibuat, terdapat 21,221 pembukaan kerja yang boleh didapati di laman web JobStreet dan ini akan terus berkembang.

  Penggunaan laman JobStreet sangat mudah.

  Langkah pertama adalah mendaftar di laman web JobStreet.co.id. Anda boleh mendaftar dengan menggunakan akaun Facebook,
  Langkah pada data peribadi anda dan sambung semula pada akaun JobStreet (nama penuh, alamat, latar belakang pendidikan, dll.)
  Mula mencari maklumat kekosongan jawatan yang sesuai dengan minat dan latar belakang pendidikan anda

  2. Kekosongan Jawatan di JobsDB.com
  Tapak kerja yang berpusat di Hong Kong ditubuhkan pada tahun 1998 dan menjadi tapak pencarian pekerjaan paling kegemaran di Asia pada masa itu. Laman web ini menyediakan maklumat mengenai pekerjaan di beberapa negara di rantau Asia, termasuk China, Singapura, Thailand, Filipina, Malaysia dan Indonesia.

  Laman JobsDB mempunyai ciri-ciri yang sangat canggih dan memudahkan para pencari maklumat pekerjaan. Kami boleh mencari pembukaan kerja berdasarkan lokasi, fungsi, dan industri perniagaan seperti yang dikehendaki.

  Di samping itu, laman web ini juga boleh mencari pembukaan kerja berdasarkan gaji yang dikehendaki oleh pencari kerja. Sebagai contoh, jika anda mencari pekerjaan dengan gaji minimum sebanyak IDR 5 juta hingga Rp 10 juta, laman web ini akan mendapat pekerjaan dengan jajaran gaji tersebut.

  Apa yang menjadikan laman web JobsDB unik ialah terdapat maklumat mengenai kekosongan jawatan yang berkaitan dengan Pegawai Negeri Sipil (PNS) di laman web ini. Di samping itu, JobsDB juga menyediakan aplikasi mudah alih untuk carian kerja, menjadikannya lebih mudah bagi kami untuk mencari pembukaan pekerjaan terkini melalui peranti telefon pintar.

  3. Karir.com Tapak Kekosongan Jawatan
  Laman web pembukaan kerja Karir.com telah ditubuhkan pada tahun 1998. Laman carian kerja ini diasaskan oleh PT. Kerjaya Komunika Pratama terletak di Kebayoran Baru, Jakarta Selatan. Laman ini, yang diketuai oleh Dino Martin (bekas Naib Presiden Jualan dan Pemasaran untuk BMW Indonesia), sangat terkenal di kalangan pencari kerja di Indonesia.

  Sama seperti tapak kerja lain, Karir.com menawarkan ciri-ciri carian untuk kekosongan jawatan berdasarkan bandar (Jakarta, Bandung, Yogyakarta, Surabaya, Makassar, Medan), berdasarkan industri (perbankan, runcit, pembuatan, dll.), Nama syarikat, dan kata kunci tertentu ditaip oleh pencari kerja. Laman ini juga boleh mencari pembukaan kerja berdasarkan kedudukan, dan juga gaji.

  Laman Karir.com telah diperolehi oleh Kumpulan EMTEK dan berkembang lebih profesional. Pada masa ini Karir.com telah bekerjasama dengan banyak syarikat besar yang menawarkan kekosongan jawatan, dan juga bekerjasama dengan beberapa universiti terkemuka di Indonesia.

  4. Site Vacancy CareerJet.co.id
  Laman kerja Careerjet.co.id adalah enjin gelintar kerja yang direka untuk memudahkan pencari kerja mencari pembukaan kerja yang diinginkan. Senarai pembukaan kerja di laman web ini dikelaskan mengikut jenis kontrak.

  Iaitu, apabila kita mencari kekosongan jawatan di Career.co.id kita boleh memilih pekerjaan dengan jenis kontrak, contohnya kontrak sambilan, kontrak tetap, atau bebas.

  Tidak seperti tapak kerja lain, laman web ini boleh digunakan tanpa perlu mendaftar dan log masuk ke laman web. Sudah tentu jika anda menjadi ahli di laman web ini, anda akan mendapat ciri tambahan dari Careerjet. Beberapa ciri tambahan untuk mereka yang mendaftar di Careerjet adalah ciri "Pasang CV Anda" dan ciri "Amaran Kerja". Di samping itu, ahli Careerjet juga boleh menghantar aplikasi kerja melalui laman web Careerjet.co.id.

  Laman Careerjet.co.id adalah sebahagian daripada Careerjet.com yang dilancarkan pada tahun 2000 di Perancis. Laman web ini mempunyai teknologi pintar yang dapat mengesan laman web dan mengenal pasti senarai pekerjaan di internet, seperti laman web syarikat yang membuka peluang pekerjaan.

  Dikatakan bahawa teknologi mengesan lebih daripada 58,000 tapak setiap hari dan kemudian akan menambah senarai pembukaan pekerjaan terkini di internet ke indeks pembukaan kerja di laman Careerjet.

  5. Job Vacancies di JobPlanet.com/id
  Laman JobPlanet.com adalah platform sosial untuk pencari kerja dan pekerja syarikat. Laman ini digunakan untuk berkongsi maklumat yang berkaitan dengan dunia kerja. Maklumat yang boleh diperolehi di Jobplanet adalah mengenai gaji, gred wawancara, maklumat am tentang syarikat, dan budaya kerja yang ada dalam syarikat.

  Perkhidmatan Jobplanet mula-mula dibangunkan di Korea, iaitu pada tahun 2014. Syarikat yang mempunyai rangkaian antarabangsa terus berkembang menjadi salah satu laman web yang dipercayai untuk mereka yang mencari pembukaan pekerjaan.

  Salah satu kekuatan dan kekuatan laman Jobplanet adalah gabungan data input yang boleh dilakukan oleh pekerja / pekerja dari pelbagai syarikat. Di samping itu, pekerja yang berjaya memasuki syarikat dapat memberikan tinjauan kekosongan jawatan yang mereka minta. Sudah tentu ini boleh memberikan maklumat tambahan untuk pencari kerja lain, dan boleh menjadi penanda aras bagi pasukan HRD dalam memantau tahap kepuasan pekerja yang mereka ambil.

  [​IMG] [​IMG] [​IMG]

  6. Jobs.id Site Vacancies Site
  Apabila kami membuka laman Jobs.id, kami akan membaca tagline mereka yang mengatakan "Dapatkan Peluang Kerjaya Yang Mempengaruhi Hidup Anda". Nampaknya ini adalah salah satu sebab penting mengapa laman web ini diakses oleh pencari kerja di Indonesia.

  Laman web tapak kerja ini mempunyai penampilan yang mudah, tetapi jika kita masuk ke dalamnya, ia akan mencari maklumat pekerjaan lengkap dan dikumpulkan berdasarkan industri perniagaan.

  Pencari kerja boleh mencari pembukaan pekerjaan berdasarkan lokasi (misalnya Medan, Bali, Yogyakarta, Jakarta, Bandung, Batam, Balikpapan, dan bandar-bandar utama lain), berdasarkan industri, kedudukan, oleh syarikat, dan lapangan.

  Selain itu, mencari pekerjaan di Jobs.id boleh dilakukan dengan menggunakan ciri carian. Anda boleh menaip nama pekerjaan yang dicari dan bandar dalam kotak carian, kemudian klik masukkan. Kemudian akan terdapat banyak peluang pekerjaan berdasarkan kata kunci. Situs Jobs.id boleh digunakan dalam dua bahasa iaitu bahasa Indonesia dan bahasa Inggeris.

  7. Laman Web Lockindo Jobindo.com
  Tapak kerja Jobindo.com mula beroperasi sejak tahun 2005. Dengan slogan "Cara cepat mencari kerja", Jobindo adalah salah satu laman web kerja yang banyak dikunjungi oleh pencari kerja di Indonesia.

  Di bawah naungan PT. Jobindo Indonesia, laman Jobindo.com menawarkan ciri info info carian pekerjaan yang boleh diakses oleh sesiapa sahaja. Di halaman utama laman web ini, kami dapat melihat maklumat pekerjaan terkini dan kekosongan jawatan berdasarkan lokasi dan kategori industri.

  8. Monster.co.id Job Vacancies Site
  Ia dipanggil sedikit menakutkan, tetapi laman web ini tidak membincangkan raksasa sama sekali. Laman Monster Monster adalah anak syarikat Monster.com, sebuah syarikat Amerika yang bergerak dalam bidang maklumat kerjaya global yang diasaskan pada tahun 1994 oleh Jeff Taylor. Apabila artikel ini ditulis, ia menyatakan bahawa laman web ini sudah mempunyai cabang perniagaan di 50 negara lain.

  Mungkin laman ini tidak terlalu biasa kepada sesetengah orang. Tetapi anda tidak perlu melihat laman web ini kerana hakikat bahawa di laman Monstermaster ada banyak maklumat mengenai kekosongan jawatan dari syarikat-syarikat bona fide di Indonesia.

  Apabila kami melawati laman web Monster.co.id, kami boleh segera mencari kerja dengan menggunakan kotak carian di laman web ini. Cara lain untuk mencari kerja di laman web ini adalah dengan menunjuk kursor anda ke bahagian "Pekerjaan" dan kemudian pilih salah satu pautan yang sesuai dengan keperluan anda, sebagai contoh memilih salah satu kategori dalam Industri Top mengikut latar belakang pendidikan atau kepakaran anda.

  9. Lowonga Maklumat Pekerjaan di Hiredtoday.com
  Laman Hiredtoday.com pada asalnya adalah Careerbuilder.co.id. Laman maklumat kekosongan jawatan ini berada di bawah naungan Careerbuilder.com, sebuah syarikat Amerika yang terlibat dalam maklumat mengenai pekerjaan dan kekosongan kerjaya.

  Di Indonesia, Hiredtoday terletak di Jakarta Selatan (Menara Jamsostek). Dengan laman web yang mudah dan elegan, Hiredtoday menyediakan maklumat pekerjaan dalam Bahasa Indonesia dan Bahasa Inggeris.

  Laman web ini sangat mudah digunakan untuk pencari kerja. Selepas memasuki laman Hiredtoday, kami boleh segera mencari pembukaan kerja terkini dengan mengisi kotak carian di laman web ini.

  Dalam kotak carian, kita boleh mengisi Kedudukan / Keupayaan, Tahap Kerja, Peranan Kerja, dan Lokasi, kemudian tekan butang carian. Seketika senarai pembukaan kerja akan muncul di laman web ini.

  10. Loker.id Site
  Sebagaimana namanya, Locker adalah sebuah laman web yang menyediakan maklumat tentang kekosongan jawatan di Indonesia. Di bawah naungan CV. Jemari, tapak Loker.id, yang ditubuhkan pada tahun 2007, yang didakwa sebagai perintis tempatan dalam bidang loker maklumat di Indonesia.

  Di laman web ini, kami dapat mencari beratus-ratus kekosongan jawatan terkini dan dipercayai yang masuk setiap hari. Semua kekosongan jawatan telah melalui proses pemeriksaan dan diperiksa secara manual oleh pasukan editorial Locker, supaya kesahihan dan ketepatan tidak lagi diragukan.

  [​IMG]

  Di laman web ini anda boleh mencari pembukaan kerja dengan menaip kata kunci (kedudukan / nama syarikat) dalam kotak carian, kemudian memilih Lokasi. Di samping itu, pencari kerja boleh menghantar resume mereka secara langsung di laman Loker.id. Ini adalah kelebihan untuk pencari kerja serta syarikat carian pekerjaan kerana syarikat carian pekerjaan dapat segera melihat resume anda melalui laman Locker.

  TOP!! 20 Situs Lowongan Kerja Terbaik dan Terpercaya di Indonesia - Teknologi maklumat memudahkan kami mencari pelbagai maklumat penting dan terkini. Bagi anda yang sedang mencari maklumat mengenai kekosongan jawatan, mulakan membuka satu atau dua laman web yang disebutkan di atas untuk mencari kerja impian anda. Mudah-mudahan berguna, dan nasib baik.
   
 2. puji hartono

  puji hartono New Member

  Joined:
  Mar 7, 2019
  Messages:
  4
  Likes Received:
  0
  Trophy Points:
  1
  saya punya sedikit pertanyaan tentang website atau portal lowongan seperti ini :

  Biasanya ketika mendaftar,pelamar harus memberikan data lengkapnya kan? Aman nggak ya? takut disalah gunakan soalnya,makasih.
   
 3. puji hartono

  puji hartono New Member

  Joined:
  Mar 7, 2019
  Messages:
  4
  Likes Received:
  0
  Trophy Points:
  1
  Sebenarnya agak rawan juga kalau sudah minta data pribadi yang sifatnya rahasia. Tapi walaupun seperti itu, kalau melamar kerja memang data pribadi diminta. Tinggal lihat saja website itu meyakinkan atau tidak. Toh penggunaan data pribadi tidak bisa se bebas itu ( masa iya ada orang percaya timbang pakai foto data pribadi saja ).
   
Loading...

Share This Page